COMUNICAT DE PRESA

rba-logo

Nominalizările pentru Premiile Romanian Building Awards

– premii de recunoaștere publică a excelenței în proiectarea și execuția spațiului construit din România –

Boardul RBA – Romanian Building Awards anunță nominalizările la Premiile Naționale pentru Spațiul Public Construit. Finaliștii vor fi selectați de juriu din cei douăzeci și cinci de nominalizați.

Arhitecți, constructori și beneficiari ai proiectelor de arhitectură, peisagistică, infrastructură urbană și design au înregistrat proiecte pe siteul rba.spatiulconstruit.ro până pe 24 noiembrie.

Premiile Romanian Building Awards recunosc excelența în arhitectură și evidențiază proiecte care au un semnificativ impact social, cultural și economic.

Juriul format din experți independenți din 5 țări va declara câștigătorii în seara de 31 octombrie, în cadrul Galei Romanian Building Awards organizate la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu începere la ora 18.00. Gala Romanian Building Awards  are ca invitați  lideri ai spațiului construit din România, Australia, Marea Britanie, Belgia, Bulgaria, Germania, Iran, Olanda, Polonia, Ungaria și Spania, arhitecți ai unor competiții internaționale de profil. Evenimentul celebrează spațiul construit ca o componentă fundamentală a vieții.

Printre principiile de evaluare a proiectelor se numără: capacitatea proiectului de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor; inovația adusă de proiect și estetica acestuia; claritatea organizării, de la master plan până la finalizarea proiectului; gradul de participare a cetățenilor și implicarea acestora în conceperea, producerea și / sau întreținerea ulterioară a spațiului; gradul de acceptare a proiectului de către utilizatori.

Romanian Building Awards promovează exemple pentru edificarea unei culturi a spațiului construit în România, fiind apreciate public calitatea proiectării, designului, execuției și preocuparea pentru îmbunătățirea calității vieții pentru beneficiari și comunitate.

RBA – Premiile Naționale pentru Spațiul Public Construit sunt supervizate de un board format din personalități ale mediului academic, cultural și antreprenorial din România. Componența boardului RBA poate fi vizualizata aici.

„Orice formă de awareness din domeniul mediului construit instruiește și formează arhitecții, iar Romanian Building Awards promovează arhitectura românească pe scena internațională. Dacă există un asemenea concurs, care am încrederea că va deveni de prestigiu prin tradiție și calitate, vor exista și proiecte pe măsură. În ceea ce mă privește, când analizez un proiect de arhitectură punctez modul în care sunt echilibrate forma și fondul, contexul și impactul social. Suma muncă – talent – poziționarea obiectului în context e cea care determină felul în care rezonez cu un proiect”, a declarat Ioana Ciolacu, arhitect și fashion designer, membru al boardului pluridisciplinar al RBA.

„În selecția pentru Romanian Building Awards am ales potențialul generativ al unui proiect mai mult decât detaliile tehnice sau estetice”, a declarat Vintilă Mihăilescu, profesor universitar şi directorul departamentului de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice al SNSPA, antropolog, membru al boardului RBA.

„Am observat că a da premii într-un sector, iar sectorul construcţiilor este o latura importantă din economie şi foarte amplă de altfel, creează o anumită sensibilitate a publicului. În orice domeniu există în permanentă întrebarea Care sunt vârfurile? Care sunt cei care contează, cei care au reşit? Lumea are nevoie de repere şi atunci, aceste premii devin o formă necesară de a discuta cu publicul”, a precizat arh. Șerban Țigănaș, Președinte Ordinul Arhitecților din România, Președinte Board Romanian Building Awards ediția 2016.

Juriul Romanian Building Awards va premia câștigătorii pe 31 octombrie

Componența juriului: Ewa P. Porębska – arhitect și critic de arhitectură, editor-șef al revistei Architektura-murator din Polonia, membru al juriului Premiul European pentru Spațiul Public Urban 2016, Mies van der Rohe Awards 2013 și World Architecture Festival (WAF) edițiile 2008 și 2010; Erika Katalina Pásztor – editor-șef al epiteszforum.hu, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate portaluri de arhitectură din Ungaria; Bruno Andreșoiu – Director General al IGLOO, revista parteneră RBA – arhitect din 1996 și editor de publicații de arhitectură din 2001, în calitate de fondator al Igloo media, Partner al Igloo design și Igloo Architecture; arh. Gerard Reinmuth arhitect, designer si director al TERROIR, cu sedii in Sydney, Hobart si Copenhaga. Este profesor la Universitatea Tehnologică din Sydney (UTS), a fost co-curator al Pavilionului Australian la Bienala din Veneția din 2012; arh. Giuseppe Farris, Manager Studio Farris Arhitects, Belgia -biroul său s-a clasat în top 10 firme publicate în ediția 2015 a Design Vanguard editată de Architectural Record, publicație anuală ce aduce în centrul atenției arhitecți din noua generație cu potențial crescut de afirmare. În 2015 s-a numărat printre finaliștii premiilor WAN-World Architecture News, este câștigătorul premiului Architizer A+ la secțiunea Rezidențial. A fost nominalizat la WAN 21 for 21 în 2015, „cel mai promițător studio de arhitectura al secolului XXI”.

Organizatori Romanian Building Awards: Asociația culturală Proevent, Ordinul Arhitecților din România, Federația Patronatelor Societăților de Construcții, Universitatea de Arhitectura și Urbanism “Ion Mincu” București, în colaborare cu Revista Igloo și Spatiulconstruit.ro și cu susținerea asociațiilor profesionale. Producător eveniment ABplus Events.

NOMINALIZARILE ROMANIAN BUILDING AWARDS

EDITIA 2016

1. Proiectul: Rehabilitation and promovation of the cultural and historical heritage of „Piata Cetatii – Turn Stefan”

Proiectant: 9 Optiune

Autor: arh. Ildiko Mitru, arh. Stefan Paskucz, arh. Ildiko Mitru, arh. Stefan Paskucz

1. Proiectul: Cărturesti Carusel

Proiectant Capitel Avangarde

Autor: arh. Georgeta Gabrea, arh. Maria-Cristina Rachitan-Gabrea, arh. Cristina Sarbu, arh. Ioana Popovici, arh. Claudiu Varlan, arh. Simona Dimitriu, arh. Cristina Sternatis, arh. Dragos Milotin, arh. Venera Trisnevschi, arh. Simionescu Mihai, arh. Emeric Hamos

1. Proiectul: Refurbishment and Refunctionalizing of the Cultural Palace in Blaj

Proiectant: Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectura

Autor: Vlad Sebastian Rusu

1. Proiectul: Urban Spaces / Dogarilor Apartment Building

Proiectant: ADN Birou de Arhitectura

Autor: arh. Andrei Șerbescu, arh. Adrian Untaru, arh. Claudiu Forgaci, arh. Valentina Țigâră, arh. Bogdan Brădățeanu, arh. Simina Ignat

1. Proiectul: MORA Residential Building

Proiectant: ADN Birou de Arhitectura

Autor: arh. Adrian Untaru, arh. Andrei Șerbescu, arh. Bogdan Brădățeanu

1. Proiectul: Youth Park

Proiectant: Ars Longa

Autor: arh. Diana Talos, arh. Flaminiu Talos, arh. Adelina Bolot

1. Proiectul: Moldova Center – Office + Retail

Proiectant: Vlad Simionescu & Asociatii Arhitecti

Autor: Raluca Buzdugan

1. Proiectul: Farmexim Headquarters

Proiectant: asmp SCPA

Autor: arh. Spirescu Adrian, arh. Pelteacu Mihaela, arh. Mat Lucia, arh. Popa Cosmin, arh. Raicopol Marina, arh. Iordan Ruxandra

1. Proiectul: Designing with Nature – CERC Boldești-Scăeni

Proiectant: Adrian Pop birou de arhitectura

Autor: Adrian Pop

1. Proiectul: Behind the Blocks of Flats, a Bigger House, an Urban Villa.

Proiectant: SC Synthesis Architecture SRL

Autor: Panteli Mourgka

11.Proiectul: MITROPOLITAN MUSEUM.

Proiectant: AXA ATELIER DE ARHITECTURA

Autor: Dragos Ciolacu

1. Proiectul: Student Housing.

Proiectant: OOPY Arhitectura

Autor: arh. Alexandru Aprodu, arh. Alexandru Mantoiu, arh. Roxana Bara, arh. Andrei Nicolae, arh. Octavia Popeea, arh. Iustin Popescu

1. Proiectul: CEMEX – ADVANCED RESEARCH AND DEVELOPMENT CENTER IN EXPERIMENTAL MEDICINE

Proiectant: S.C. Prodomus S.R.L.

Autor: arh. Alexandru Oltean, arh. Ioan Munteanu, arh. Costin Lazar, arh. Olga Popov, arh. Andrei Nedelcu

1. Proiectul: Câmpineanu 2.

Proiectant: Capitel Avangarde

Autor: arh. Georgeta Gabrea, arh. Cristina Sternatis, arh. Radu Antonescu, arh. Venera Trisnevschi, arh. Cristina Sirbu, arh. Maria-Cristina Rachitan-Gabrea, arh. Simona Dimitriu Rusen

1. Proiectul: CERC Boldești-Scăeni

Proiectant: Adrian Pop birou de arhitectura