ARH. EUGEN PANESCU

Guest Speaker, arhitect/Fondator Planwerk, România

  • Poziție

Fondator Planwerk, România

  • Biografie

După revenirea din Hamburg, fondează în Cluj împreună cu colegi germani biroul planwerk, cu care în ultimii 14 ani a contribuit la renașterea spațiului public și la transformarea practicii profesionale în România.
Este cadru asociat pentru proiectare de urbanism al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj din 2003 până în 2016 și membru al comitetului executiv al Consiliului Arhitecților din Europa din 2015. 
În 2012 a fost consultant al Băncii Mondiale pentru noul sistem național de planificare urbană. Contribuie pentru pregatirea candidaturii Clujului ca și capitală culturală europeană și a este initiator al piețelor agroalimentare volante in Cluj.
În proiecte și intervenții publice promovează conexiunile optime ale arhitecturii și urbanismului cu dezvoltarea echitabilă economic și social, reutilizarea înțeleaptă a patrimoniului și a zonelor abandonate, eficiența energetică și a resurselor în construcții și cartiere, mobilitatea urbană durabilă, cultura design-ului, administrarea publică și acțiunea civică. Ideile urmărite oferă răspunsuri pozitive și responsabile problemelor urbane, în cooperare culturală și interdisciplinară.