guttmann

Arh. Szabolcs István Guttmann

Chairman, Arh Service Guttmann & Comp SNC, România

Poziție:

Președinte OAR Transilvania

Director Arh Service Guttmann & Comp SNC, România

Biografie:

Arh. Szabolcs István Guttman s-a născut în 1961 la Cluj, a terminat Institutul de Arhitectură şi Sistematizare „Ion Mincu” din Bucureşti în anul 1987 și s-a specializat în protejarea monumentelor şi siturilor istorice în cadrul Universităţii Tehnice din Budapesta între anii 1990-1992. Arhitect şef al oraşului Sibiu între anii 2002-2008. Din 2009 este preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Transilvania cu sediul în Cluj-Napoca.

Din 2014 este președintele Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice -județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj.

Este membru fondator al Ordinului Arhitecților din România în 2001.

Din 2005 este membru în Registrul Urbaniștilor din România cu dreptul de semnătură pentru coordonarea elaborării documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism la nivel de PUG, PUZ, PUD, respectiv protejarea și dezvoltarea patrimoniului construit.

Din 2006 este expert atestat de Ministerul Cultrurii în domeniile -restaurare arhitectură, -urbanism, -parcuri și grădini, -cercetarea monumentelor istorice, studii investigații, cercetarea și evidența monumentelor istorice, verificare proiecte, șef proiect complex, executare lucrări, inspecția și urmărirea comportării în timp a monumentelor istorice.

Din 2013 este doctor în istorie, în cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, cu lucrarea Centrul istoric din Sibiu în perioada post-modernă, sub îndrumarea prof. dr. acad. arh. Paul Niedermaier.

Este cadru didactic invitat al Universității Ion Mincu din București, secția de restaurare din Sibiu, al Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca la facultatea de istorie și sociologie respectiv la facultatea de arhitectură din cadrul Universitații Tehnice din Cluj-Napoca și al Universității din Oradea.
Director și coordonator de proiecte în cadrul firmelor Arh Service Guttmann & Comp SNC, Retro Studio SRL și Arh Service SRL.