Au fost desemnați câștigătorii premiilor Romanian Building Awards, ediția 2019

În acest an, juriul a decis să acorde două premii câștigătoare, din două arii complet diferite, arhitectură peisagistică și clădiri industriale, care au corespuns cel mai bine criteriilor de jurizare – inovare, sustenabilitate, creșterea calității vieții locuitorilor.

Premiile Naționale pentru Spațiu Construit – Romanian Building Awards și-au desemnat câștigătorii. Joi, 18 aprilie 2019, la Radisson Blu Hotel București, a avut loc ultima etapă de jurizare a proiectelor depuse în concurs. Juriul format din cinci experți independenți a participat la sesiunile live de prezentare a proiectelor finaliste și a decis acordarea a două premii câștigătoare și a trei mențiuni. Anul acesta, componența juriului a fost: Șerban Țigănaș, Secretar General Uniunea Internațională a Arhitecților, Cinzia Ferrara, fondator al firmei Ferrara Palladino Lightscape din Milano, Andreas Vardas, fondator VardaStudio din Cipru, Fernando Menis, fondator și arhitect șef Menis Arquitector din Spania și Bruno Andreșoiu, redactor șef Igloo România.

În cadrul concursului Romanian Building Awards au fost înscrise 60 de proiecte, cu o valoarea de peste 500 de milioane de euro. Într-o primă etapă, Board-ul RBA, format din membrii Consiliului Consultativ al Arhitecților din Europa Centrală și de Sud-Est (CCA-CEE), a selectat 12 proiecte din cele 60 depuse, fiecare birou de arhitectură finalist primind cu o diplomă de excelență din partea organizatorilor.

În urma deliberării, juriul a acordat următoarele premii.

Marele premiu RBA (Câștigător 1): Someș River

Birou de arhitectură: PRACTICA
Beneficiar: Primăria și consiliul local CLUJ-NAPOCA
Autori proiect: arch. Daroca Jaime , arch. Mayoral José, arch. Sierra José Ramón


Motivația juriului a fost:

„Proiectul arată intenția de a deschide râul orașului, care este un laitmotiv care poate schimba în mod evident calitatea vieții cetățenilor. Oferă o atitudine bună față de pietoni și bicicliști prin eliberarea de mașini a celor mai bune spații de-a lungul malurilor râului. Masterplanul este cea mai bună parte a proiectului, dar și tratamentul la scară umană și abordarea delicată și detaliată a diferitelor locuri. Proiectul este un adevărat ‘place maker’ ”.

Marele Premiu RBA (Câștigător 2): Center of Electronic Industry

Birou de arhitectură: APLUSNOIMA
Beneficiar: ELECTRA
Autori proiect: arch. Alexandra Berdan, arch. Ancuța Costandache

Motivația juriului a fost:

„Juriul a apreciat conceptul simplu și clar orientat spre a pune oamenii împreună. Un plan flexibil, care indică posibilități de creștere organică, este dezvoltat în jurul unui nucleu fix; designul urmează un fel de filosofie de team building. Rezultatul este arhitectura bazată pe bun simț”.

Mențiune juriu: International Center Brâncuși

Birou de arhitectură: DSBA
Beneficiar: Consiliul Judetean Gorj
Autori proiect: arch. Dorin Stefan

Motivația juriului a fost:

„Este o poveste foarte ambițioasă a proiectului, care creează o mulțime de probleme care trebuie rezolvate tehnologic. Rezultatul este un dialog interesant între vechea clădire a muzeului și subteranul nou construit camuflat, ca un plin invizibil pentru noul semn sculptural proiectat deasupra solului”.

Mențiune juriu: Avalon

Birou de arhitectură: ADNBA
Beneficiar: Prime Kapital
Autori proiect: arch. Adrian Untaru, arch. Bogdan Brădățeanu, arch. Andrei Șerbescu, arch. Ioana Tănăsie, arch. Esenghiul Abdul, arch. Andreea Ștefania

Motivația juriului a fost:

„Soluția de dezvoltare a unui sat se bazează pe o axă centrală, amenajată cu atenție și funcționând ca un spațiu comunitar. Am apreciat eleganța compoziției materialelor și a culorilor. Există, de asemenea, cercetări profunde și mai multe iterații de proiectare, realizate cu scopul de a da individualitate fiecărei unități”.

Mențiune juriu: House in Corbeanca

Birou de arhitectură: Artline
Beneficiar: Claudia Iuruc
Autori proiect: arch. Radu Teacă

Motivația juriului a fost:

„Proiectul absoarbe rigorile compoziției clasice, fiind în același timp inspirat de tradiție; oferă de asemenea o calitate excelentă a detaliilor, precum designul și construcția. Accentul se pune pe materiale și utilizarea lor într-o interpretare contemporană.”.

Anul acesta, au fost acordate și 3 mențiuni speciale din partea Board-ului RBA, unor proiecte extrem de valoroase, dar care din diferite motive nu au putut ajunge în finală:

Board Honorable mention for Public Space – Restoration and rehabilitation of Colony of Painters

Birou de arhitectură: 9 Opțiune
Autori proiect: arh. Stefan Paskucz, arh. Ildiko Mitru

Board Honorable mention for Research and Development – EFdeNSignature

Birou de arhitectură: Asociația Solar Decatlon București
Autori proiect: arh. Adrian Chelariu, arh. Daniel Armenciu

Board Honorable mention for Interior Design – 14th LANE

Birou de arhitectură: Yellow Office
Autori proiect: arh. Vladimir Mîndru, arh. Ana Irina Lupu

Marii câștigători ai premiilor Romanian Building Awards au primit din partea organizatorilor trofeul RBA, o diplomă însoțită de un certificat cu recenziile juriului, un trofeu mural, placheta de onoare Romanian Building Awards 2019 și urmează să fie promovate la nivel național și internațional.

Inițiatori și organizatori ai premiilor Romanian Building Awards – Premiile Naționale pentru Spațiu Construit sunt Ordinul Arhitecților din România și Asociația Pro Event, cu sprijinul partenerului oficial Saint Gobain și a partenerilor media Igloo și spațiulconstruit.ro.