Premiile Romanian Building Awards se orientează spre viitor

Începând din acest an, premiile Romanian Building Awards se vor acorda proiectelor arhitecturale viitoare, având ca scop să ofere o perspectivă asupra a ceea ce urmează să se construiască în România în viitorul apropiat.

Evoluția fenomenului arhitectural se schimbă permanent, ceea ce impune o refondare a discursului în această zonă. Viața urbană contemporană este influențată în mod covârșitor de viitoarele spații construite, motiv pentru carea merită o atenție deosebită. Este argumentul pentru care, începând din acest an, atenția noastră s-a oprit exclusiv asupra proiectelor arhitecturale viitoare. Premiile Romanian Building Awards se vor acorda proiectelor viitoare, care au potențial de a deveni parte a patrimoniului național și pe care le considerăm schițe pre-identitare ale viitoarelor ansambluri construite.

„La a treia ediție, Romanian Building Awards – create pentru a face vizibile și promova reușitele din sectorul construcțiilor din România – își propune să aducă la rampă proiectele încă neconstruite. Premiile pentru arhitectură se acordă de cele mai multe ori pentru ceea s-a realizat. RBA va evidenția ceea ce se intenționează și nu există încă, aflându-se în acea stare intermediară plină de o energie specială, atât de cunoscută celor care construiesc viitorul: proiectul. Juriul internațional va analiza propunerile și va premia cele mai valoroase proiecte, susținând astfel realizarea lor și atrăgând atenția spre viitorul proxim. Vom avea ocazia să vedem cele mai interesante dorințe care vor prinde formă prin eforturile celor care le inițiază, le gândesc și le edifică”, precizează Șerban Țigănaș, președintele juriului RBA 2019.

RBA – o nouă perspectivă

Romanian Building Awards – Premiile Naționale pentru Spațiul Construit este inițiat și organizat de Ordinul Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii și Asociația Pro Event. Evenimentul are ca scop să ofere o perspectivă asupra ce urmează să se construiască în România în viitorul apropiat. Proiectul se adresează arhitecților cu drept de semnătură, stagiarilor și studenților, dar și constructorilor, dezvoltatorilor imobiliari, finanțatori sau beneficiarii, dacă au acceptul arhitectului. Proiectul este un prilej de a observa complexitatea manifestărilor urbanistice viitoare și de a crea contextul pentru a înțelege coeficientul de plus-valoare pe care arhitectura o aduce vieții urbane sau rurale contemporane.

 

Gala premiilor RBA – celebrarea excelenței în arhitectură

Gala premiilor RBA este un eveniment de înaltă ținută, ce își propune să celebreze și să onoreze excelența în arhitectură. Evenimentul creează contextul propice pentru promovarea creațiilor inovative, dar și pentru a polariza un public specific, creând condițiile pentru o relaționare fertilă între creatori și beneficiari. Vrem să întărim ideea de comunicare, atât în interiorul breslei – între arhitecți, cât și între aceștia și dezvoltatori imobiliari, sau chiar între creatori și publicul nespecializat, preocupat de calitatea mediului în care trăieşte. Anul acesta Gala premiilor RBA se va desfășura la București, în data de 18 aprilie 2019.

„Ne propunem să scoatem în față cele mai bune proiecte arhitecturale, care au capacitatea de a inspira și de a servi drept reper pentru noul spațiu urbabistic contemporan. Vrem să premiem inițiativa creativă a arhitecților români, care au capacitatea de a se adapta la mersul timpului, deschizând puntea către lumea viitorului”, precizează Florin Mindirigiu, președinte Asociației PRO Event, organizator al evenimentului.

Mai multe detalii despre regulamentul concursului pe rba.share-architects.com. Informații pot fi solicitate prin email la adresa: rba@share-architects.com.