CEL MAI MARE EVENIMENT DE RECUNOAȘTERE A EXCELENȚEI ÎN PROIECTAREA ȘI EXECUȚIA SPAȚIULUI CONSTRUIT

ROMANIAN
BUILDING
AWARDS 2019

Romanian Building Awards 2019 are ca misiune susținerea calității spațiului construit în România. Prin organizarea Romanian Building Awards, vrem să consolidăm o tradiție din a celebra această componentă fundamentală a vieții noastre, spațiul construit. Recunoașterea valorilor recente, ale prezentului și viitorului, odată cu premierea acestora este mijlocul prin care ne propunem să ne îndeplinim misiunea.

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Înregistrarea se face online pe rba.spatiulcontruit.ro.

Sesiunea se închide pe 8 aprilie 2019.

Având ca inițiatori și organizatori Ordinul Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii și Asociația Pro Event, evenimentul își propune să identifice și să promoveze cele mai valoroase proiecte viitoare, care au potențialul de a deveni parte a patrimoniului național.

Cerințe obligatorii privind participarea

Toate proiectele vor fi prezentate în limba engleză. Data finală pentru înscrieri este 8 Aprilie 2019, ora 24.00. Toate documentele necesare înscrierii se vor depune exclusiv online. Nu este necesară tipărirea și trimiterea lor în format fizic Organizatorilor.

Documente necesare înscrierii în concurs

În timpul înregistrării online, vor fi necesare următoarele documente în format digital:
– 3 planșe numerotate, dimensiune A2 – 420 mm (lățime) x 594 mm (înălțime), în format PDF
– Date tehnice ale lucrării
– Minim 10 imagini JPG (fotografii și schițe)
– Un raport descriptiv, scris în limba engleză, ce va cuprinde 4 secţiuni: starea anterioară a amplasamentului, scopul intervenţiei, descrierea proiectului și evaluarea impactului asupra mediului construit.

Conținutul planșelor de concurs

Pentru a asigura confidențialitatea jurizării, este important ca numele aplicantului sau a colaboratorilor să nu apară pe niciuna din planșele de concurs.

Cele 3 planșe de concurs trebuie să conțină , în mod obligatoriu, următoarele informații:
– Hartă (sau hartă foto) ce indică amplasamentul construcției (scara la alegere);
– O serie de fotografii ale sitului, înainte și după intervenție (preferabil din același unghi);
– Orice tip de piese desenate și imagini foto realiste ce contribuie la o cât mai bună înțelegere a proiectului;
– Explicații textuale în limba engleză, dacă este considerat necesar.

Drepturi de autor

Statutul de candidat pentru RBA atrage după sine cesionarea, către Organizatori, a drepturilor necesare de exploatare neexclusive referitoare la materialul prezentat pentru RBA, pentru toate țările lumii, până când drepturile intră in proprietatea publică, cu unicul scop de diseminare și promovare, prin intermediul oricărui mediu și sub orice formă, în cadrul tuturor evenimentelor și activităților legate de RBA (expoziții, publicații, etc.).

08 aprilie 2019

ora 24:00, termenul limită de înscriere a proiectelor;

12 aprilie 2019

Comunicarea nominalizărilor de către board-ul RBA;

18 aprilie 2019

Prezentarea proiectelor nominalizate în fața juriului și a publicului;

18 aprilie 2019

Gala de decernare a premiilor Romanian Building Awards 2019;

Meet the board

BOARD RBA 2019

Alexandru Găvozdea

Președintele Ordinului Arhitecților din România

Armand VOKSHI

Preşedinte al Asociaţiei Arhitecţilor din Albania

Borislav IGNATOV

Preşedinte al Camerei Arhitecţilor din Bulgaria

Blerta Vula

Director executiv al Asociației Arhitecților din Kosovo

Martin PANOVSKI

Preşedinte al Asociaţiei Arhitecţilor din Macedonia

Filip ALEKSIC

Preşedinte al Asociaţiei Arhitecţilor din Muntenegru

Tomaž KRIŠTOF

Preşedintele Camerei de Arhitectură şi Planificare Urbană a Sloveniei

Milan DJURIC

Preşedintele Uniunii Arhitecţilor din Serbia

Florin MINDIRIGIU

Preşedinte al Asociaţiei PRO Event
Beneficiile

Câștigătorilor

Recunoașterea valorii

și promovarea proiectelor și autorilor la nivel național și internațional către cei peste 50 000 de membri ai comunității SHARE.

Trofeele RBA

acordate tuturor membrilor echipei (arhitecți, proiectanți,beneficiar). Trofeul mural și trofeul acordat echipei va fi însoțit de certificate cu recenziile juriului internațional.

Invitarea la evenimente internaționale

pentru prezentarea proiectului. Autorii proiectelor câștigătoare sunt invitați ca speakeri la una dintre conferințele SHARE din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Grecia, Slovenia, Albania, Macedonia. Cheltuielile de deplasare și acomodare sunt acoperite de organizatori.

0%
ARHITECTURĂ
0
EDIȚII
1
PROIECTE JURIZATE
100
MEMBRI AI COMUNITĂȚII SHARE
Meet the honorary jury

JURIUL RBA 2019

Șerban ȚIGĂNAȘ

Președintele Juriului RBA 2019 - ROMÂNIA

Secretar General Uniunea Internațională a Arhitecților, preocupat permanent de înțelegerea și evoluția arhitecturii românești și în special de impactul său în dezvoltarea societăților.

Mai multe detalii

Cinzia Ferrara

Founder of Ferrara Palladino Lightscape, Italy

Cinzia Ferrara, architectural lighting designer, is the founder of FERRARA PALLADINO LIGHTSCAPE, lighting design firm based in Milan, Italy.

Mai multe detalii

Andreas VARDAS

Fondator VARDAS STUDIO Cipru

Arhitect cipriot, format la Londra la UCL Bartlett School, Andreas este adeptul formelor simplificate și a răspunsurilor arhitecturale clare la solicitările spațiului și ale clientului.

Mai multe detalii

Fernando MENIS

Fondator și Șef arhitect MENIS ARQUITECTOS Spania

Arhitect și profesor spaniol de renume ,lector la Harvard, Columbia New York, ESA Paris, TU Berlin, Akbild Viena.

Mai multe detalii

Bruno ANDREȘOIU

Redactor Șef IGLOO România

Arhitectul Bruno Andreșoiu este co-fondator și președinte al board-ului editorial ‘igloomedia’ și coordonează biroul iglooarchitecture.

Mai multe detalii

Gala premiilor RBA 2019

Celebrate Architecture

Gala premiilor RBA este un eveniment de înaltă ținută, ce își propune să celebreze și să onoreze excelența în arhitectură.  Evenimentul creează contextul propice de înțelegere a complexității manifestărilor arhitecturale actuale și de înțelegere a coeficientul de plus-valoare pe care arhitectura o aduce vieții urbane sau rurale contemporane. Anul acesta evenimentul se va desfășura la București, în data de 18 aprilie 2019.

 

 • Este o onoare să fim parte a evenimentului Romanian Building Awards pentru că acesta reprezintă un program relevant în mod extraordinar prin accentuarea rolului public al arhitecturii și a colaborării dintre actorii cheie care fac posibilă realizarea proiectelor – dezvoltatori, clienți, constructori și arhitecți. Nu există îndoială că elementul fundamental pentru viitorul profesiei de arhitect și al societății în general se referă la evaluarea și dezvoltarea spațiului construit. Juriul a apreciat diversitatea și complexitatea proiectelor înscrise în concurs, precum și întreaga problematică a spațiului public pe care acestea o expun. Aceste lucruri reprezintă cu adevarat o provocare, mai ales având în vedere cele 25 de proiecte pe care BOARD-ul competiției le-a selectat, abordând tipologii, contexte și situații complet diferite. Așadar, elementul comun și cel care a constituit un criteriu cheie în evaluare a fost felul în care proiectele contribuie la dezvoltarea mediului și calității vieții

  Membrii juriului RBA 2016
  Romanian Building Awards 2016
 • Tipul acesta de proiecte sunt un exemplu excelent pentru tendințele arhitecturii participative și includerea aspectelor sociale în proiectul de arhitectură. Înțelegem că implicarea comunității, mai ales a copiilor, conduce la un sentiment de apartenență și implicit la aproprierea spațiului de către această comunitate. Este important să subliniem rolul pe care arhitectul îl are în proiect în cadrul unui colectiv alcătuit de multiple ONG-uri și entități comerciale sau parteneri instituționali. Contribuția arhitectului la viața publică reprezintă aici elementul definitoriu care trebuie remarcat și onorat.

  Juriul RBA 2016
  pentru proiectul câştigător Romanian Building Awards ediţia 2016, Designing with Nature – CERC Boldești-Scăeni, arhitect Adrian Pop
 • La nivel național este primul premiu pe care îl primim pentru acest proiect. Vom continua demersurile noastre în această direcție. Studenții sunt mult mai receptivi și mai deschiși, iar un premiu de acest gen este foarte important, poate mai mult pentru că reprezintă o validare în fața studenților care au nevoie de modele. Nu mai au nevoie să audă cât de dificilă este această profesie și cât de grea este relația cu beneficiarii, nu este așa! Când avem impresia că beneficiarii sunt imposibili, înseamnă că noi nu reușim să comunicăm, să transmitem idei valoroase. Arhitectura este mult despre comunicare, despre o viziune mai largă, despre a înțelege lucrurile, a vrea să experimentezi și să te dezvolți permanent.

  arhitectul Adrian Pop
  câştigător Romanian Building Awards ediţia 2016 cu proiectul Designing with Nature – CERC Boldești-Scăeni
 • La scară urbană, inserția în sit menține în mod înțelept caracterul morfologiei urbane din București. Proiectul este un răspuns înțelept la problema densității și furnizează un număr incredibil de diverse tipuri de apartamente. Acest lucru este foarte rar într-un proiect de locuințe. Importanța proiectului pentru spațiul public se bazează pe faptul că există o conexiune între stradă și fațade, spațiile deschise, spre curtea interioară, și cele interstițiare. Rezultatul este o serie de spații care sunt adaptabile pentru diferite utilizări. Am rămas cu impresia unei vieți urbane bogate create de această clădire, stabilită de dinamismul și ludicul puse în valoare prin calitățile formale.

  Juriul RBA 2016
  despre proiectul premiat Urban Spaces Dogarilor, arhitect Andrei Șerbescu, ADN BA
 • Fiecare gest al acestui proiect înglobează o serie de valori arhitecturale aparte și este parte dintr-o schemă de gândire arhitecturală și o atitudine bazate pe mai mult decât decizii formale. Este important de menționat procesul anevoios prin care acest proiect a fost adus la lumină în ciuda provocărilor și greutăților ce caracterizează contextul socio-politic și economic al acestuia. De asemenea, trebuie apreciată abordarea sensibilă față de un existent de natură istorică lăsat ca atare. Juriul l-a considerat un exemplu pentru condiția arhitectului contemporan în fața tuturor luptelor pe care le are de purtat.

  Motivația Juriului RBA 2017
  pentru proiectul câștigător Studiouri de artă pentru educație alternativă la Școala Populară de Arte Tudor Jarda
Get updated from us

Știrile RBA 2019

Au fost desemnați câștigătorii premiilor Romanian Building Awards, ediția 2019

În acest an, juriul a decis să acorde două premii câștigătoare, din două arii complet diferite, arhitectură peisagistică și clădiri industriale, care au corespuns cel mai bine criteriilor de jurizare...

Lista membrilor board-ului și juriului RBA, ediția 2019

Premiile Romanian Building Awards, cel mai mare eveniment de recunoaștere a excelenței în proiectarea și execuția spațiului construit din România, beneficiază și anul acesta de o echipă internațională de excepție...

Criterii de jurizare pentru premiile Romanian Building Awards, ediția 2019

Gradul de inovare, sustenabilitatea proiectului și, cel mai important, capacitatea de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor sunt câteva dintre criteriile care vor sta la baza jurizării proiectelor pentru premiile Romanian...
Curious about our previous editions?

Ediții de succes

Am convingerea că trebuie să contribuim prin diferite mijloace la creșterea culturii construirii în România. Recunoașterea valorilor recente, ale prezentului și premierea lor este unul dintre acestea. Prin organizarea Romanian Building Awards, vrem să construim o tradiție din a celebra această componentă fundamentală a vieții noastre, spațiul construit

 

Șerban Țigănaș

ROMANIAN BUILDING AWARDS 2016

ROMANIAN BUILDING AWARDS 2017

RBA 2019 in pictures

Gala premiilor RBA 2019

Our supporters

PARTENERI

Organizatori
În colaborare cu
Partener oficial

Contact

Pentru a trimite mesajul, vă rugăm să introduceți codul din imagine. captcha